Jedz i chudnij: Te sałatki z buraków możesz jeść nawet w nocy. Oto kilka niskokalorycznych szybkich przepisów
Składniki:
- 2 buraki
- 1 niewielka marchew
- 1 jabłko
- 1 średnich rozmiarów cebula
- ćwierć kilo surowej kapusty
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżki dowolnego oleju; powinien być nierafinowany i tłoczony na zimno
- jako przyprawy: sól i zioła, np. bazylia, tymianek, oregano, koperek itp.
Zetrzyj na tarce obrane buraki, marchew i jabłko (może być ze skórką); cebulę i kapustę posiekaj. Warzywa wymieszaj z olejem, octem i przyprawami.
Sałatka jarzynowa z ryżem i oliwkami
Składniki:
- 150 g. ugotowanego ryżu, najlepiej pełnoziarnistego
- 1 burak
- 1 marchew
- 8 oliwek
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki octu jabłkowego
- świeże zioła
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Buraka i marchew ugotuj, potem zetrzyj na tarce, dodaj ryż, oliwki i kukurydzę. W oddzielnym naczyniu przygotuj dresing z oliwy, sosu sojowego, octu i ziół.
Połącz z warzywno ryżową mieszanką bezpośrednio przed tym, jak danie zaserwujesz. Sałatka znakomicie nadaje się na wykwintną, a zarazem dietetyczną kolację.
Comments are closed.