Jedz i chudnij: Te sałatki z buraków możesz jeść nawet w nocy. Oto kilka niskokalorycznych szybkich przepisów

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 niewielka marchew
  • 1 jabłko
  • 1 średnich rozmiarów cebula
  • ćwierć kilo surowej kapusty
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżki dowolnego oleju; powinien być nierafinowany i tłoczony na zimno
  • jako przyprawy: sól i zioła, np. bazylia, tymianek, oregano, koperek itp.

Zetrzyj na tarce obrane buraki, marchew i jabłko (może być ze skórką); cebulę i kapustę posiekaj. Warzywa wymieszaj z olejem, octem i przyprawami.

Sałatka jarzynowa z ryżem i oliwkami

Składniki:

  • 150 g. ugotowanego ryżu, najlepiej pełnoziarnistego
  • 1 burak
  • 1 marchew
  • 8 oliwek
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki octu jabłkowego
  • świeże zioła
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Buraka i marchew ugotuj, potem zetrzyj na tarce, dodaj ryż, oliwki i kukurydzę. W oddzielnym naczyniu przygotuj dresing z oliwy, sosu sojowego, octu i ziół.

Połącz z warzywno ryżową mieszanką bezpośrednio przed tym, jak danie zaserwujesz. Sałatka znakomicie nadaje się na wykwintną, a zarazem dietetyczną kolację.

Sałatka „Pędzel” w udoskonalonej wersji

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!