W sam raz dla ukochanego zięcia pyszna sałatka teściowej:

Przedstawiamy Państwu przepis na niezwykle lekką, a zarazem sycącą sałatkę, w której połączenie aromatycznych ziół, smażonej cukinii oraz pomidorów zasmakuje każdemu.

SKŁADNIKI

  • jajka 3-4 sztuki,
  • pomidory 3 sztuki,
  • cukinia 500 gram,
  • cebula 0,5 sztuki,
  • pietruszka 0,5 pęczka,
  • czosnek 1 ząbek,
  • śmietana 150 gram,
  • sól oraz pieprz do smaku,
  • olej słonecznikowy 2 łyżki.

PRZYGOTOWANIE

Cukinie umyj, obierz, a następnie potnij na pierścienie grubości do 5 mm. Włóż do miski głębokiej, posól lekko, wymieszaj i odstaw na około 10 minut.

Ugotuj jajka na twardo. Na patelni z rozgrzanym olejem umieść cukinię i smaż ją po obu stronach na złoty kolor. Następnie wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, aby cukinia ociekła z oleju.

Kiedy cukinia jest już zimna, pokrój ja na półpierścienie i dodaj do miski. Pomidory pokrój w łódki, jajka zaś w półpierścienie i dodaj do cukinii.

Posiekaj czosnek, cebulę oraz pietruszkę i także umieść w misce z pozostałymi składnikami. Dodaj do sałatki trochę soli wraz z pieprzem wedle uznania. Następnie dołóż śmietanę. Wszystko razem wymieszaj.

Sałatka jest gotowa na podanie do stołu.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!