Sałatka z kalafiora jest idealna dla osób, które się odchudzają. Jej przygotowanie jest bardzo proste oraz nie zabiera dużo czasu. Przepis.

Kiedyś nie byłam fanką kalafiora. Nie smakował mi wcale. Zdecydowałam się jednak na włączenie go do swojej diety ze względu na to, że zawiera on dużo magnezu, witamin i mikroelementów.

Taka kompozycja pozwala nam na spożycie minimalnej ilości tłuszczu przy jednocześnie dużym poziomie białka, błonnika i kwasów omega-3. Dodatkowo kalafior jest idealny w profilaktyce problemów żołądkowych, przeziębień, cukrzycy, a nawet raka.

Od tego czasu polubiłam kalafior, nawet surowy. Surowy nawet chyba bardziej mi smakuje niż gotowany, jest taki soczysty i chrupiący. Dodatkowo odkryłam, że surowy kalafior jest nawet dużo zdrowszy. Z tego względu moja popisowa sałatka z kalafiora i ogórków, to nie tylko bardzo smaczne danie, ale również niezwykle zdrowe.

Składniki:

  • 3 szt. ogórków konserwowych
  • 400 g kalafiora
  • 2 łyżki majonezu
  • 180 ml jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, koperek do smaku.

Sposób przygotowania:

Zetrzyj kalafior na średniej tarce.

Ogórki pokrój w drobną kostkę, a koperek posiekaj. Wymieszaj jogurt z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez prasę oraz pieprzem.

Do miski włóż kalafior, ogórki, koperek i przygotowany sos czosnkowy. Wymieszaj i dopraw solą do smaku. Sałatka jest gotowa.

Jeśli chcesz, to do sałatki możesz dodać jeszcze inne składniki np. marchew, seler czy cebulę. Dzięki temu sałatka będzie jeszcze zdrowsza. Pamiętaj tylko, że im drobniej będą pokrojone poszczególne składniki, tym bardziej miękka będzie sałatka.

Sałatka z kalafiora idealnie sprawdzi się jako dodatek do każdego mięsa. Może być również podawana jako przekąska.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!