Niezwykle efektowna i pyszna w smaku sałatka warstwowa – wykonaj ją i czekaj na pochwały – goście uwielbiają.
W domu niezwykle często przygotowuję sałatki. Są szybkie do zrobienia, nie wymagają trudnych składników, a co najważniejsze – lubi je cała rodzina. Propozycję, którą dziś Wam polecam, przygotowuję na wyjątkowe okazje.
Wielowarstwowa sałatka to moje popisowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Potrawa prezentuje się bajecznie na stole, pełni rolę smacznej dekoracji, która niestety…szybko znika ze stołu!
Oto potrzebne składniki:
- 0,5 kg filetu z kurczaka
- 6 jajek
- 2 czerwone cebule
- 3 marchewki
- 1 papryka
- kukurydza w puszce
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- ulubiony twardy ser (ok. 300 g)
- świeże zioła
- sól, pieprz
- cukier
- majonez
- ocet jabłkowy
- woda
Przygotowanie:
Cebulę oczyść, obierz z wierzchniej części i pokój w drobne piórka. Zasyp solą, łyżeczką cukru podlej łyżką octu jabłkowego, a na koniec 75 ml wody. Odstaw na kwadrans. W tym czasie poszatkuj zioła. Filet z kurczaka ugotuj, a następnie pokrój na małe kawałki.
Jajka wcześniej ugotuj na twardo. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj na tarce (białka na grubych oczkach, żółtka osobno na małych). Kolejno zetrzyj ulubiony ser (sprawdza się gouda) oraz gotowane marchewki. Przejdź do układania warstw sałatkowych. Pomocna będzie tu np. okrągła blacha do ciasta z rozpinanym bokiem.
Spód wyłóż warstwą ugotowanego, pokrojonego kurczaka i przesmaruj majonezem. Posyp poszatkowanymi ziołami. Kolejno posyp wiórkami cebuli, którą wcześniej przygotowaliśmy w zalewie i znów przesmaruj majonezem. Kolejną warstwę wykonaj z gotowanej marchewki.
Całość posól, popierz i znów użyj majonezu. Jako kolejną część używamy kukurydzy. Odcedź ją z zalewy i zostaw do posypania na wierzchu. Ponownie smarujemy całość majonezem. Używamy go mało, a często, by sałatka miała zwartą strukturę i nie rozsypywała się.
W dalszych krokach posyp starte białka, przesmaruj delikatnie majonezem, następnie tarty ser i także użyj majonezu. Na koniec pierzynka z żółtek. Teraz należy przejść do ułożenia wierzchniej części sałatki.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, następnie ułóż obok siebie wokół foremki. Podobnie zrób z oliwkami pokrojonymi w okręgi. Kolejny okrąg zrób ze świeżo pociętych ziół (np. pietruchy), dalej pokrojona w kosteczkę papryka, a na samym środku reszta startych białek.
Na ich wierzchu posyp kilka ziarenek kukurydzy konserwowej. Tak gotową sałatkę przykryj folią i wstaw do lodówki na około 3 godziny. To wszystko!
Comments are closed.