Wiosenna roślina lecznicza – nie równa się jej nawet aloes. Znajdziesz ją… praktycznie wszędzie.
Na pewno znasz tę roślinę, ale czy znasz jej niesamowite właściwości? Mowa tutaj o pokrzywie, z którą możesz nie mieć zbyt przyjemnych wspomnień.
Właściwości pokrzywy znane były już w starożytności. Od wielu wieków ludzie korzystają z jej dobrodziejstw i doceniają lecznicze działanie. Jeśli ta roślina kojarzy Ci się tylko z pęcherzami na skórze, to po tym artykule możesz spojrzeć na nią zupełnie inaczej.
Pokrzywa działa przeciwbólowo, wzmacnia odporność, a także pomaga w oczyszczaniu organizmu. Jest dużym wsparciem dla osób z cukrzycą i anemią. Od zawsze znano ją jako roślinę jadalną, najczęściej jednak wykorzystywana jest jako zioło o cennych leczniczych właściwościach.
Jak zbierać pokrzywę?
- szukaj jej w miejscach z dala od przejeżdżających samochodów,
- zbieraj pokrzywę przed kwitnieniem, gdyż wtedy jej właściwości są najcenniejsze,
- mniejsze, kilkucentymetrowe rośliny zbieraj w całości, z większych wybieraj tylko cztery górne liście.
Pokrzywa w pielęgnacji
Pokrzywę powszechnie używa się w kosmetykach na piękne włosy. Aby przygotować samodzielnie płukankę, oprócz pokrzywy potrzebować będziesz również wodę i ocet jabłkowy.
Pokrzywa a rośliny w ogrodzie
Pokrzywa to doskonały nawóz. Aby go przygotować, zanurza się roślinę w wodzie i zostawia na kilka dni, aż sfermentuje. Choć zapach nie jest przyjemny, to mieszanka działa doskonale.
Pokrzywa w kuchni
Pokrzywa jest doskonałym zamiennikiem szpinaku. Nadaje się do zup, sosów, ciastek, babeczek czy koktajli. Suszona stanowi doskonały dodatek do omletów.
Czy żywisz teraz większą sympatię do pokrzywy? Czy znajdzie ona zastosowanie w Twoim domu?
Comments are closed.