Przekonaj się, jakie są smaczne. Jak przygotować pyszną roladkę cukiniową z kurczakiem.
Cukinia to jedno z najpopularniejszych jesiennych warzyw. Robimy z niej przetwory na zimę, zapiekamy w piekarniku I pieczemy w formie placuszków.
Jeśli jednak skończyły Ci się pomysły na dania z cukinii, my proponujemy Ci roladę z cukiniowego ciasta nadziewaną pysznym mielonym mięsem drobiowym. To doskonała przystawka przed daniem głównym, ale sprawdzi się też jako przekąska na imprezę lub dodatek do lunchu w godzinach pracy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Potrzebne składniki:
- 2 jędrne cukinie
- 1 średnia cebula
- 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 średnie jaja
- 300 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 100 g twardego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- ulubione świeże zioła (posiekane) lub przyprawy
- odrobina oleju roślinnego do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Warzywa i jajka dokładnie umyj. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wyciśnij z niej nadmiar wody.
Do średniej wielkości miski wbij jajka, roztrzep je widelcem z solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (lub posiekanymi ziołami). Dodaj startą cukinię i kilka łyżek mąki, dokładnie wszystko wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem lub folia aluminiową. Rozłóż na nim równomiernie ciasto i piecz przez około 15-20 minut.
Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodaj mielone mięso z kurczaka. Smaż, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec smażenie dopraw solą i pieprzem.
Zetrzyj ser żółty na średnich oczkach, wymieszaj w misce wraz z podsmażonym kurczakiem. Z piekarnika wyciągnij gotowe ciasto cukiniowe wraz z pergaminem, na którym było pieczone. Ułóż na ręczniku bądź kuchennej ściereczce i pozwól mu nieco przestygnąć.
Mięsne nadzienie rozsmaruj na wierzchu cukinii i całość delikatnie zwiń w rolkę tak, jak zwija się sushi. Roladę owiń tym samym kawałkiem pergaminu lub folii i wstaw jeszcze na około 10 minut do piekarnika, aby stopić ser.
Comments are closed.