Przekonaj się, jakie są smaczne. Jak przygotować pyszną roladkę cukiniową z kurczakiem.

Cukinia to jedno z najpopularniejszych jesiennych warzyw. Robimy z niej przetwory na zimę, zapiekamy w piekarniku I pieczemy w formie placuszków.

Jeśli jednak skończyły Ci się pomysły na dania z cukinii, my proponujemy Ci roladę z cukiniowego ciasta nadziewaną pysznym mielonym mięsem drobiowym. To doskonała przystawka przed daniem głównym, ale sprawdzi się też jako przekąska na imprezę lub dodatek do lunchu w godzinach pracy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Potrzebne składniki:

  • 2 jędrne cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 średnie jaja
  • 300 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g twardego żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione świeże zioła (posiekane) lub przyprawy
  • odrobina oleju roślinnego do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Warzywa i jajka dokładnie umyj. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wyciśnij z niej nadmiar wody.

Do średniej wielkości miski wbij jajka, roztrzep je widelcem z solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (lub posiekanymi ziołami). Dodaj startą cukinię i kilka łyżek mąki, dokładnie wszystko wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem  lub folia aluminiową. Rozłóż na nim równomiernie ciasto i piecz przez około 15-20 minut.

Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodaj mielone mięso z kurczaka. Smaż, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec smażenie dopraw solą i pieprzem.

Zetrzyj ser żółty na średnich oczkach, wymieszaj w misce wraz z podsmażonym kurczakiem. Z piekarnika wyciągnij gotowe ciasto cukiniowe wraz z pergaminem, na którym było pieczone. Ułóż na ręczniku bądź kuchennej ściereczce i pozwól mu nieco przestygnąć.

Mięsne nadzienie rozsmaruj na wierzchu cukinii i całość delikatnie zwiń w rolkę tak, jak zwija się sushi. Roladę owiń tym samym kawałkiem pergaminu lub folii i wstaw jeszcze  na około 10 minut do piekarnika, aby stopić ser.

Gotową roladkę możesz podawać na ciepło, jak i na zimno. Pokrój na cienkie plasterki i układaj na półmisku. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!