Super przepis na każdą okazję: Ta roladka z kurczaka w butelce zawsze wychodzi mi przepysznie.
Kurczak – zapewne każdy uwielbia ten rodzaj mięs. Można go przygotować na wiele sposobów, z różnymi dodatkami.
Jednym z nich jest roladka w butelce, która zawsze wychodzi pyszna i wyglądem zachwyci niejednego członka rodziny lub znajomego.
Można ją przygotować na święta lub w zwykłe dnia jako dodatek na kanapkę lub bułkę. Jest ona niezwykle prosta w wykonaniu.
Składniki:
- około 1,5 kg mięsa z kurczaka – podudzie/filet,
- 100 g obranych orzechów włoskich,
- 30 g żelatyny,
- 2 ząbki czosnku,
- sól do smaku,
- dodatkowe ulubione przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki o średniej wielkości i umieścić je na patelni. Ważne, aby naczynie było żeliwne lub z grubym dnem. Kurczaka dusić na małym ogniu bez dodatku oleju tylko we własnym wytopionym pod wpływem temperatury soku.
Patelnię delikatnie przykryć. W między czasie delikatnie posolić i popieprzyć. Całość dusić około 45 minut.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie wg zaleceń na opakowaniu. Zachować bulion z duszenia. Mięso przełożyć do chłodniejszego pomieszczenia, aby szybciej ostygło.
Po rozpuszczeniu żelatyny, wymieszać ją z otrzymanym bulionem. Orzechy lekko podsmażyć na suchej patelni co jakiś czas mieszając podczas wykonywania tego procesu.
Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie dodać go wraz z orzechami i przyprawami do mięsa. Wszystko zalać bulionem z żelatyną. Plastikową butelkę dokładnie umyć i wyciąć z niej szyjkę. Wewnątrz umieścić schłodzoną żelatynę.
Całość przełożyć do lodówki na wiele godzin, aby zawartość dokładnie stężała. Po upływie tego czasu przeciąć zewnątrz butelkę. Pokroić w plastry.
Można również dodać inne, ulubione dodatki jak np. marchewka, podsmażona cebula itd.
Comments are closed.