Ziemniaki i mięso z kurczaka! 😉 Zrób to pyszne danie! Uzależniająca kolacja!!👌

Dzisiaj przygotujemy przepyszne roladki ziemniaczane z nadzieniem z kurczaka i warzyw.

To danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo satysfakcjonujące do przygotowania. Połączenie chrupiącego ziemniaczanego ciasta z aromatycznym nadzieniem mięsnym sprawia, że jest to idealny wybór na obiad lub kolację. Mam nadzieję, że spodoba Ci się ten przepis i że spróbujesz go w swojej kuchni.

Składniki:

Na ciasto ziemniaczane:

  • 5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 2 czerwone papryki (drobno posiekane)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • Pietruszka
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej (40 gramów)
  • 1 łyżeczka soli (8 gramów)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Olej roślinny

Na nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego (20 ml)
  • 200 gramów mięsa z kurczaka (pokrojone na małe kawałki)
  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 ząbki czosku
  • 1 łyżeczka soli (8 gramów)
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • 20 gramów sera cheddar

Do dekoracji:

  • 100 gramów sera cheddar
  • Pietruszka

Przygotowanie:

Zetrzyj 5 ziemniaków i przełóż je na sitko. Dokładnie opłucz ziemniaki wodą. Przełóż umyte ziemniaki do miski. Dodaj 3 jajka, 2 drobno posiekane czerwone papryki, 1 drobno posiekaną cebulę, pietruszkę, 2 łyżki mąki uniwersalnej, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Połóż papier do pieczenia na blasze i nałóż na niego olej roślinny.

Wlej mieszankę ziemniaczaną na blachę i równomiernie rozprowadź. Wygładź wierzch i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut. Posiekaj 1 cebulę. Podgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego na patelni i dodaj cebulę. Smaż, aż cebula zmieni kolor na lekko różowy. Dodaj 200 gramów pokrojonego na małe kawałki kurczaka i smaż przez 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj 3 czerwone papryki, 2 zielone papryki i 2 ząbki czosnku. Mieszaj i smaż przez kilka minut.

Dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki kminku i 1 łyżeczkę płatków czerwonej papryki. Mieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj 20 gramów sera cheddar i mieszaj, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia. Po upieczeniu ciasta ziemniaczanego, wyjmij je z piekarnika i pozwól, aby ostygło do temperatury, która nie poparzy rąk. Podziel ciasto ziemniaczane na 6 równych części. Na każdy kawałek połóż nadzienie z kurczaka i zawiń je w roladki. Posyp roladki 100 gramami sera cheddar i pietruszką.

Piecz roladki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kolejne 15 minut. Wyjmij roladki z piekarnika i pozwól, aby lekko ostygły. Podawaj na ciepło. Jak pięknie i jak smakowicie pachnie!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!