Pyszne roladki ze szpinakiem i serem – Oto Instrukcja przygotowania.

Dziś przygotujemy wyjątkowe danie – roladki ze szpinakiem i serem, zapiekane w pysznym sosie beszamelowym.

To idealny pomysł na smaczny i pożywny obiad lub kolację, który z pewnością zachwyci całą rodzinę. Jestem bardzo szczęśliwa, że mogę dzielić się z Wami tym przepisem i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Gotowi? Zaczynajmy!

Składniki na naleśniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 30 gramów stopionego masła
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • 250-300 gramów szpinaku (można użyć mrożonego)
  • 1 cebula
  • Olej roślinny
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 gramów twarogu
  • Sól do smaku

 

Składniki na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • Gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

W misce wymieszaj jajka, cukier i sól. Dodaj mleko i mąkę, dobrze wymieszaj. Dodaj stopione masło i ciepłą wodę, ponownie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Nasmaruj patelnię przed smażeniem naleśników. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Gotuj szpinak z łodygami, aż będzie miękki. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go i odciśnij nadmiar wody. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie miękka. Dodaj szpinak i gotuj, aż będzie miękki.

Dodaj posiekany czosnek, gotuj przez 1-2 minuty, a następnie zdejmij z pieca. W misce wymieszaj twaróg ze szpinakiem i cebulą. Dopraw solą do smaku. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i gotuj przez 1 minutę, ciągle mieszając.Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj gałkę muszkatołową do smaku. Na każdy naleśnik nałóż porcję nadzienia i zwiń w roladkę. W naczyniu żaroodpornym wlej trochę sosu beszamelowego na dno. Ułóż roladki w naczyniu i polej resztą sosu beszamelowego. Posyp 60 gramami startej mozzarelli. Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego! Mmm… bardzo smaczne!  Mam nadzieję, że spodoba Wam się ten przepis.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!