Nie jadłaś jeszcze tak dobrej – Rolada z fileta z kurczaka. Przepis wart zapisania.

Szukasz ciekawego sposobu na zaserwowanie mięsa na świątecznym stole?

A może znudziły Ci się po prostu tradycyjne świąteczne potrawy i chcesz wypróbować coś nowego? Przedstawiamy pyszny, prosty, a zarazem niezwykle elegancki przepis.

Rolada mięsna, o której mowa, nie musi być pieczona. Banalny sposób przygotowania sprawia, że poradzi sobie z nią absolutnie każdy.

Musisz spróbować tego pysznego, soczystego i niesztampowego odkrycia. Dzisiaj podpowiemy Ci, w jaki sposób przygotować roladę mięsną z kurczakiem bez pieczenia, bardzo możliwe, że masz już wszystkie składniki w domu.

Składniki:

  • 300 g ugotowanego fileta z piersi kurczaka,
  • 100 g miękkiego sera śmietankowego,
  • 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku,
  • 6 dużych pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • pół szklanki ryżu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz i suszony lubczyk do smaku,

Przygotowanie 

Ugotuj ryż w osolonej wodzie i wystudź do temperatury pokojowej.

Ugotowanego fileta z kurczaka posiekaj drobno, dodaj ser śmietankowy i zielony groszek. Wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw masę do smaku. Będzie to podstawa naszej rolady.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki obierz i posiekaj. Podsmaż cebulę na patelni, gdy się zrumieni, dodaj grzyby i ryż. Smaż, mieszając co jakiś czas, aż do odparowania wody. Odstaw całość do ostygnięcia, następnie zblenduj na gładki mus.

Na folii aluminiowej rozłóż równomiernie warstwę fileta z kurczaka z groszkiem i przyprawami (grubość do 2 cm). Następnie, zostawiając około 2 cm krawędzi, rozłóż nadzienie grzybowe. Całość posyp posiekanymi orzechami i posiekanym koperkiem.

Zwiń całość ostrożnie w roladę i zostaw w lodówce do zastygnięcia na kilka godzin. Przed zaserwowaniem udekoruj ją świeżym koperkiem, ziarnami granatu, suszoną żurawiną lub świeżo mielonym pieprzem.

Ta banalna w przygotowaniu rolada ma w sobie ogrom smaku. Świetnie zachowuje swój kształt, a przy tym wszystkim nie wymaga pieczenia. Twoi bliscy z pewnością się w niej rozsmakują. Możesz także dowolnie eksperymentować z innymi składnikami. Przykładowo – groszek możesz z powodzeniem zamienić na szpinak a ryż zamienić na kaszę gryczaną.

Możesz także dodać innych ziół i przypraw, w zależności od uznania. Smak z pewnością będzie inny, ale na pewno nadal będzie pysznie. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!