Pyszne rogaliki na śmietanie. Lekkie i puszyste – zrobisz je w 20 min – zasmakują każdemu
Niezapowiedziani goście? A może po prostu ochota na coś słodkiego? Mam na to radę.
Przedstawiam ci prosty i szybki przepis na puszyste rogaliki. Idealne do kawy czy herbaty lub jako przekąska dla dzieci do szkoły. Gwarantuję, że ich smak jest obłędny.
Składniki:
- kostka masła
- 2 jajka
- 300g mąki
- mała śmietana 12% lub 18%
- pół łyżeczki soli
- 5 g proszku do pieczenia
- 90g cukru
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy na 180 stopni. Masło roztapiamy w rondelku. Następnie dodajemy cukier i mieszamy aż się roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masło z cukrem będzie już letnie dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy.
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia do masy. Następnie dodajemy sól i zagniatamy cisto rękami aż stanie się elastyczne. Z gotowego ciasta formujemy rogaliki. Najłatwiej zrobić to odrywając kawałek ciasta, ręką utworzyć z niego rulon, który następnie układamy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w księżyc.
Comments are closed.