Pyszne rogaliki z musem jabłkowym – musisz je spróbować
Prosty przepis na rogaliki, które posmakują wszystkim domownikom.
Jeśli masz jabłka w domu i zastanawiasz się co z nimi zrobić, świetnie trafiłeś. Rogaliki z tego przepisu wychodzą puszyste i miękkie. Do nadzienia zamiast jabłek można również użyć maku, orzechów włoskich, czy dżemu, będą smakowały równie dobrze.
Potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka letniego mleka
- 125 g roztopionego masła
- 2 szklanki mąki półgrubej
- 1 kostka świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru kryształu
- starta skórka z 1 cytryny
- 3 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 200ml kwaśnej śmietany
- Do odmierzenia składników została użyta szklanka o pojemności 200 ml.
Nadzienia:
Mus jabłkowy:
- 4-5 jabłek
- cynamon
- cukier
Mus orzechowy:
- zmielone orzechy
- 1-2 łyżki mleka
- cukier
- Można też przygotować nadzienie makowe, serowe lub użyć dżemu.
Dodatkowo potrzebujesz:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, jajka, cukier, startą skórkę z cytryny oraz śmietanę. Wymieszaj. Przygotuj rozczyn. Do osobnej miski włóż drożdże, 2 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżkę cukru, wymieszaj. Zostaw na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski z mąkami dodaj rozczyn z drożdży i roztopione masło.
Wymieszaj dokładnie przez około 10 minut. Powstałe ciasto będzie dosyć lepkie. Odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie dodaj cukier, cynamon i wymieszaj. Do orzechów dodaj gorące mleko, następnie cukier i wymieszaj.
Identycznie przygotuj masę makową. Wyrośnięte ciasto umieść na stolnicy posypanej mąką i podziel na 3-4 mniejsze części. Z każdej części uformuj kulę, rozwałkuj i podziel na 8 części (trójkątów). Na węższej części trójkąta układaj nadzienie i zawijaj (z jabłek odciśnij sok, aby nie wyciekł i nie zamoczył ciasta podczas pieczenia).
Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka ubij z mlekiem i posmaruj nimi rogaliki przed pieczeniem. Rogaliki włóż do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piecz przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Comments are closed.