Pyszne rogaliki z musem jabłkowym – musisz je spróbować

Prosty przepis na rogaliki, które posmakują wszystkim domownikom.

Jeśli masz jabłka w domu i zastanawiasz się co z nimi zrobić, świetnie trafiłeś. Rogaliki z tego przepisu wychodzą puszyste i miękkie. Do nadzienia zamiast jabłek można również użyć maku, orzechów włoskich, czy dżemu, będą smakowały równie dobrze.

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • Do odmierzenia składników została użyta szklanka o pojemności 200 ml.

Nadzienia:

Mus jabłkowy:

  • 4-5 jabłek
  • cynamon
  • cukier

Mus orzechowy: 

  • zmielone orzechy
  • 1-2 łyżki mleka
  • cukier
  • Można też przygotować nadzienie makowe, serowe lub użyć dżemu.

Dodatkowo potrzebujesz:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, jajka, cukier, startą skórkę z cytryny oraz śmietanę. Wymieszaj. Przygotuj rozczyn. Do osobnej miski włóż drożdże, 2 łyżki letniego mleka oraz 1 łyżkę cukru, wymieszaj. Zostaw na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski z mąkami dodaj rozczyn z drożdży i roztopione masło.

Wymieszaj dokładnie przez około 10 minut. Powstałe ciasto będzie dosyć lepkie. Odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, następnie dodaj cukier, cynamon i wymieszaj. Do orzechów dodaj gorące mleko, następnie cukier i wymieszaj.

Identycznie przygotuj masę makową. Wyrośnięte ciasto umieść na stolnicy posypanej mąką i podziel na 3-4 mniejsze części. Z każdej części uformuj kulę, rozwałkuj i podziel na 8 części (trójkątów). Na węższej części trójkąta układaj nadzienie i zawijaj (z jabłek odciśnij sok, aby nie wyciekł i nie zamoczył ciasta podczas pieczenia).

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka ubij z mlekiem i posmaruj nimi rogaliki przed pieczeniem. Rogaliki włóż do nagrzanego piekarnika do 190stopni i piecz przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!