Gołąbki po cygańsku lepsze niż tradycyjne – jedyny taki przepis. Od teraz gołąbki tylko w ten sposób.
W garnku zagotuj kapustę w wodzie i delikatnie oddziel od niej liście. Odłóż je w jednym miejscu, dając im czas na ostygnięcie.
W międzyczasie przygotowuj farsz. Ryż zalej wrzątkiem i połącz z mięsem mielonym. Dodaj przyprawy według własnego upodobania. Cebulę i marchewkę pokrój w drobniutką kosteczkę. Smaż na oleju około 5-7 minut. Następnie pokrój drobno paprykę i wsyp na patelnię. Na podsmażone warzywa wylej koncentrat pomidorowy, ciągle mieszając smaż przez około 2 minuty.
Połowę przygotowanego warzywnego farszu połącz z ryżem i mięsem mielonym. Drugą zostaw na patelni na sos. Będziesz potrzebne do niego około 0,5 litra wody, sól oraz pieprz. Poczekaj aż będzie wrzeć. Odstaw na chwilę, aby mógł dobrze wystygnąć.
Następnym krokiem będzie przygotowanie gołąbków. Na liściu kapusty połóż niewielką ilość mięsa mielonego. Zwiń go na kształt trójkąt, w taki sposób, aby górna część liścia znalazła się w środku.
Comments are closed.