Domowe pyszne gofry jak dawniej. Unikalny przepis z 1954 r. Moja babcia zawsze tak robiła
Każdemu z nas gofry kojarzą się z dzieciństwem, wyjazdami nad morze. Gofry uwielbiają dzieci i dorośli.
Można jest jeść z wieloma różnymi dodatkami m.in. z cukrem pudrem, dżem, bitą śmietaną, krem czekoladowym. Za każdym razem można próbować innych dodatków. Tę pyszną przekąskę można wykonać samodzielnie w domu.
Będzie Ci potrzebne kilka prostych składników, które ma każdy w swojej kuchni.
Domowe gofry idealnie się sprawdzą na podwieczorek lub jako deser na domowym przyjęciu.
Składniki:
- 250 g mąki
- 0, 5 szklanki ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka należy ubić z cukrem za pomocą miksera, następnie dodaj masło, mleko, proszek do pieczenia. Gofry pieczemy w gofrownicy lub w specjalnych silikonowych formach w piekarniku.
Comments are closed.