Dzięki jednemu składnikowi jest tak smaczne, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Pieczeń według prababci.
Ta pieczeń jest najlepsza, jaką znam. Prababka zawsze dodawała do niej pokrzywy – młoda wiosna i nadzienie są dzięki niej bardzo smaczne. Jeśli nie znasz tego przepisu, polecam spróbować.
To prawdziwa uczta, której nie można przegapić!
Składniki:
- 10-12 bułek
- 8 żółtek
- 8 białek
- 1 masło
- Sól, mielony czarny pieprz
- kruszony majeranek
- imbir mielony
- szczypta gałki muszkatołowej
- młoda pokrzywa
- wędzone mięso
- smalec do smażenia na patelni
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy wędliny w sposób klasyczny. Gotujemy w wodzie. Następnie kroimy w kostkę. Rosół zostawiamy – później zalewamy nim bułeczki. W osobnej misce wymieszaj masło i żółtka.
Do smaku dodać sól, pieprz, pokruszony majeranek, mielony imbir, gałkę muszkatołową. Na koniec wymieszaj umyte. Dodamy również drobno posiekaną młodą pokrzywę .
Stopniowo dodajemy pokrojone w kostkę bułki. Zalewamy je bulionem, a także kroimy mięso w kostkę. Wszystko miksujemy. Z białek ubić gęstą pianę i lekko wymieszać z masą. Włóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia.
Comments are closed.