Pyszna karkówka jakiej jeszcze nie jadłaś. Każdy mnie pyta o ten przepis – znika ze stołu w kilka chwil
W czasach nieustannej pogoni, ogromnym uznaniem cieszy się wykonywanie szybkich obiadów.
Najlepiej jednak, by nie tylko ich funkcją było wypełnienie pustego brzucha, ale również by były przyjemne dla podniebienia. Jednym z takich potraw może być poniższy przepis na przygotowanie karkówki, która może stać się popisowym daniem nie jednej zabieganej gospodyni.
Karkówka w daniu jednogarnkowm – składniki
Aby przygotować naszą karkówkę potrzebujemy:
- karkówki – 1 kg
- cebuli – 3 sztuki
- pieczarek – 0,5 kg
- sproszkowanej papryki słodkiej
- soli i pieprzu do smaku
- oleju do smażenia
- mąki do obtoczenia
Do przygotowania sosu należy natomiast zaopatrzyć się w:
- przyprawę maggi lub sos sojowy – 2 łyżki
- przecier pomidorowy – 3 łyżki
- ocet – 2 łyżki
- cukier – 2 łyżki
- wodę – 8 łyżek
Karkówka w daniu jednogarnkowm – przygotowanie
Mięso należy pokroić w plastry i natrzeć solą, pieprzem oraz papryką. Tak przyprawioną karkówkę przekładamy do osobnego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 – 3 godziny.
Po upływie tego czasu każdy plaster mięsa przyprószamy mąką, a następnie podsmażamy na patelni. Gdy karkówka będzie już po obu stronach obsmażona, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Warzywa układamy na mięsie.
Z podanych składników sporządzamy sos. Otrzymaną mieszaniną polewamy całość przygotowanego dania, a następnie przykrywamy pokrywą i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Comments are closed.