Delikatne ciasto na bazie kefiru w 10 minut. Pyszność z ukrytym nadzieniem w środku
Delikatne ciasto na bazie kefiru idealne na niedzielny deser do kawki.
Jest to banalnie proste w przygotowaniu ciasto, a jakże pyszne. Z pewnością zachwyci zarówno nas jak i naszych gości cudownym smakiem.
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 100g cukru
- 180 ml kefiru
- 100 g roztopionego masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder
- dżem np. wiśniowy
Wykonanie:
Na początek mieszamy trzepaczką jajka z kefirem, roztopionym masłem oraz cukrem. W następnej kolejności dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość mieszamy. Następnie wylewamy część ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto nakładamy dżem i rozprowadzamy go szpikulcem, bądź wykałaczką na całej powierzchni ciasta. Na wierzch dodajemy resztę ciasta, wygładzamy powierzchnię.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C i pieczemy około 25-30 minut.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem. Po wystudzeniu kroimy na porcje.
Comments are closed.