Przepyszny, domowy chleb dla początkujących – chrupiąca skórka gwarantowana. Banalnie prosty przepis
Przygotowanie chleba w domu może być proste. Z tego przepisu zawsze wychodzi chrupiący i puszysty.
Do tej pory by zrobić samodzielnie dobry chleb potrzeba było wprawy, a na początku trzeba było mieć szczęście by wyszedł dobry. Jednak z tym przepisem nawet osoby początkujące, w dziedzinie pieczenia mają gwarancje sukcesu.
Chleb jest pyszny, pięknie pachnie i co też ważne na jego wykonanie nie trzeba poświęcać wielu godzin. Ten przepis może stać się Twoim ulubionym.
Zatem do dzieła!
Składniki:
- 7g suchych drożdży
- 500g mąki pszennej (lub 2/3 mąki pszennej i 1/3 mąki żytniej)
- 400g ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- tłuszcz i bułka tarta – do posmarowania formy do pieczenia
- można dodać ulubione przyprawy/zioła
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie zaczynu, do ciepłej wody należy wrzucić drożdże i zaczekać 10 minut.
W innej, dużej misce umieścić wszystkie suche składniki, po czym przelać do nich zaczyn.
Za pomocą łyżki wszystko wymieszać, tak by powstała jedna konsystencja. Miskę z ciastem należy przykryć ścierką, lub ręcznikiem, postawić w ciepłym miejscu i zaczekać jeszcze około pół godziny, w tym czasie ciasto powinno wyrosnąć.
Między czasie keksówkę można posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wyrośnięte ciasto, przed przełożeniem do formy powinno się jeszcze raz przegnieść. Ponownie położyć ciasto w foremce w ciepłym miejscu, na kilka minut.
Gotowe!
Piekarnik zagrzać do 180st C, włożyć do niego ciasto i piec chlebek przez godzinę. Chleb po upieczeniu kusi zapachem, lecz lepiej poczekać aż ostygnie, zbyt świeży może się rozpadać.
Comments are closed.