Przekąska z mielonym mięsem to mój hit kulinarny. Przygotuj w zaledwie 5 minut. Poznaj ten niezwykły przepis

Jeżeli akurat niespodziewanie zaskoczyli nas goście i nie mamy żadnych gotowych przekąsek do podania, to wystarczy nam kilka minut na przygotowanie czegoś naprawdę pysznego.

Połączenie miękkiego ciasta i mięsnego nadzienia na pewno mile zaskoczy.

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • pół łyżeczki sody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • mąka,
  • cebula,
  • czosnek,
  • pieprz i sól,
  • olej roślinny,
  • zioła do dekoracji.

Przygotowanie jest bardzo łatwe.

Na początek podgrzewamy kefir. Należy uważać, aby nie doprowadzić go do wrzenia. Dodajemy do niego sody i mieszamy. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy także cukier i znowu mieszamy.

Pozostawiamy na około 3-4 minuty, po czym stopniowo dodajemy mąkę, ciągle mieszając. Nie należy przesadzić z ilością mąki. Ciasto powinno być gęste i jednolite.

Do przygotowania nadzienia kroimy na drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Oba składniki dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy sola i pieprzem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.

Następnie na patelni rozgrzewamy olej. Powinno się go na niej znaleźć maksymalnie do ok. 1 cm wysokości. Łyżką wykładamy na rozgrzanym tłuszczu ciasto, na nim farsz z mięsa mielonego, a następnie drugą warstwę ciasta.

Smażymy tak długo, aż ciasto będzie przyrumienione, obracając w międzyczasie. Tak przygotowaną przekąskę można podawać posypując ją ziołami.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!