Jak zrobić pikantną przekąskę z papryki. Zioła i przyprawy dodają jej aromatu i ostrość.
W sezonie grilla i pikników na łonie natury temat wszelkiego rodzaju przekąsek warzywnych jest bardzo aktualny.
Doskonale uzupełniają one grillowane mięso i mogą być lekką przekąską w oczekiwaniu na danie główne. Na takie wypady często wybieram właśnie paprykę, ta bułgarska przystawka jest bardzo smaczna! A zioła i przyprawy dodają jej aromatu i ostrości.
Składniki:
- 1,5 szt. papryki
- 70 g pietruszki
- 30 g kolendry
- 1 szt. czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 l wody
- 100 g soli
- 120 g cukru
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kolendry
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 150 ml octu winnego
Przygotowanie:
Umyj paprykę, usuń rdzeń i nasiona. Pokrój warzywo na ćwiartki.
Do wykonania marynaty wymieszaj wodę, sól, cukier, olej słonecznikowy i ocet. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i kolendrę, zagotuj.
Paprykę włóż do marynaty, zmniejsz ogień na średni, przykryj i gotuj 2-3 minuty. Papryki wyjmij z marynaty na talerz.
Połącz posiekane zioła, papryczkę chilli i pokrojony czosnek. Na dnie głębokiej miski ułóż warstwę papryki i posyp aromatyczną mieszanką. Układaj warstwy, aż zabraknie składników.
Zalej przekąskę marynatą tak, aby całkowicie pokryła warzywa. Dociśnij zawartość miski talerzem, przykryj i po całkowitym ostygnięciu wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Comments are closed.