Jak zrobić pikantną przekąskę z papryki. Zioła i przyprawy dodają jej aromatu i ostrość.

W sezonie grilla i pikników na łonie natury temat wszelkiego rodzaju przekąsek warzywnych jest bardzo aktualny.

Doskonale uzupełniają one grillowane mięso i mogą być lekką przekąską w oczekiwaniu na danie główne. Na takie wypady często wybieram właśnie paprykę, ta bułgarska przystawka jest bardzo smaczna!  A zioła i przyprawy dodają jej aromatu i ostrości.

Składniki:

  • 1,5 szt. papryki
  • 70 g pietruszki
  • 30 g kolendry
  • 1 szt. czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 l wody
  • 100 g soli
  • 120 g cukru
  • 2  liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 150 ml octu winnego

Przygotowanie:

Umyj paprykę, usuń rdzeń i nasiona. Pokrój warzywo na ćwiartki.

Do wykonania marynaty wymieszaj wodę, sól, cukier, olej słonecznikowy i ocet. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i kolendrę, zagotuj.

Paprykę włóż do marynaty, zmniejsz ogień na średni, przykryj i gotuj 2-3 minuty. Papryki wyjmij z marynaty na talerz.

Połącz posiekane zioła, papryczkę chilli i pokrojony czosnek. Na dnie głębokiej miski ułóż warstwę papryki i posyp aromatyczną mieszanką. Układaj warstwy, aż zabraknie składników.

Zalej przekąskę marynatą tak, aby całkowicie pokryła warzywa. Dociśnij zawartość miski talerzem, przykryj i po całkowitym ostygnięciu wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!