Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz. Skusi każdego łasucha, rozpływa się w ustach.
Dziś chciałabym wam zaprezentować przepis na najprostsze ciasto, które w dodatku rozpływa się w ustach. Ma kakaowy spód i delikatny twaróg, który sprawia, że ciasto znika w mgnieniu oka z blachy.
Jak już mówiłam, ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie pochłania zbyt dużo czasu, dzięki czemu nawet w świątecznym natłoku obowiązków dasz radę je przygotować.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 150 g cukru,
- 250 g masła,
- proszek do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 4 łyżki kakao,
- 700 g twarogu,
- 150 g cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 3 żółtka i 4 białka.
Przygotowanie ciasta:
Pierwszym krokiem, który należy wykonać jest połączenie mąki, cukru, masła, proszku do pieczenia, kakao i 3 żółtek. Z tych składników należy wyrobić gładkie ciasto, a następnie podzielić na dwie części. Każdą połówkę ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 30 minut). W między czasie pokrusz twaróg, dodaj do niego cukier puder, żółtko i cukier waniliowy.
Dla wyrazistego smaku masy twarogowej możesz dodać do niej startą skórkę z cytryny. Kolejnym krokiem jest wysmarowanie blachy do pieczenia – użyj takiej, która ma wysokie ścianki. Wyjmij z lodówki jedną połówkę ciasta, rozwałkuj lub rozerwij na mniejsze kawałki. Ułóż na blaszce, aby nigdzie nie było wolnego miejsca.
Następnie na warstwę ciasta wyłóż masę twarogową i przykryj drugą połową ciasta. Można zetrzeć na tarce dla lepszego efektu końcowego. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 30 minut.
Comments are closed.