Poznaj produkty, których nie należy przechowywać w lodówce.
Często można ją spotkać w chłodniejszych miejscach w supermarketach, ale nie jest ona odporna na działanie zbyt niskiej temperatury, która występuje zwłaszcza w lodówce. To świeże zioło potrafi wchłonąć zapachy z innych spożywczych produktów znajdujących się jak dotąd w lodówce.
Najlepiej, aby cieszyć się jej pięknym zapachem i pysznym dodatkiem do różnych dań – umieścić jej gałązkę w szklance wody. Kiedy zostaną listki bazylii, zamiast wyrzucić je, można zamrozić, aby nie zmarnowały się.
Cebula jest niezwykle trwałym warzywem, które można przechowywać nawet przez dłuższy okres czasu bez obaw, że szybko zepsuje się, szczególnie wtedy, kiedy przechowuje się ją we właściwym miejscu.
Zaleca się, żeby umieścić ją nie tylko w chłodnym, ale również w suchym miejscu jak np. w spiżarni. W ten sam sposób przechowuje się ziemniaki, ale trzeba pamiętać, aby nie trzymać ich blisko cebuli.
Przyczyną tego zjawiska jest uwalnianie gazów, przez co cebula można znacznie szybciej zniszczyć się. Te warzywa można rozmieścić na różnych półkach.
Comments are closed.