Pomidorowa przekąska – smaczna i szybka w wykonaniu. Uwielbiam ją jeść na kolację

Pomidorowa przekąska to danie smaczne i szybkie. U mnie w domu sprawdza się jako danie kolacyjne, zazwyczaj znika z talerzy w mgnieniu oka, a domownicy ochoczo domagają się dokładki.

Przedstawiam przepis na wspaniałą przystawkę dla entuzjastów wytrawnych smaków. Uniwersalność tego dania, sprawia, że przewybornie wpasowuje się ono do każdego, nawet najbardziej wyrafinowanego menu, a często również staje się prawdziwą gwiazdą stołu wszelkich imprezach okolicznościowych.

Ujmuje swą prostotą – nawet nie wprawiony w bojach szef kuchni – poradzi sobie z wykonaniem tej przystawki. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, proponuję Ci, abyś wykorzystał kupione gotowe ciasto francuskie.

Jeśli zaś domowe wypieki to Twój konik, a poza tym masz ochotę nieco bardziej pobrudzić swoje ręce, nic nie stoi na przeszkodzie byś ciasto wykonał sam. Gwarantuję Ci, że pomidorowa przekąska będzie wtedy jeszcze smaczniejsza.

Lista składników:

  • ciasto francuskie – 250 g
  • pomidor – 2 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • mleko – 50 ml
  • bazylia – 1 pęczek
  • oliwa z oliwek – do smaku
  • czarny pieprz mielony – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie:

Arkusz ciasta francuskiego umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podziel go nożem na równe kształty, następnie używając pędzla przesmaruj powstałe kwadraty mlekiem. Pomidory podziel na plastry, by następnie ułożyć je na przygotowanych poduszeczkach z ciasta. Dopraw pieprzem do smaku. Zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

W międzyczasie zajmij się bazylią i czosnkiem. Drobno posiekaj oba te składniki, następnie zmiksuj je ze sobą oraz kilkoma kroplami oliwy. Po wyjęciu pomidorowej przekąski z piekarnika, przesmaruj ją wykonanym sosem ziołowo – czosnkowym, przypraw odrobiną soli.

voilà! Pyszne danie gotowe! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!