Efekt będzie niesamowity: Tak wypiekam polędwiczki wieprzowe na święta.
Nigdy nie zawahasz się przygotować tego przysmaku na świąteczny stół.
Jeśli chcesz zapunktować wśród swoich najbliższych, postaw na ten niesamowity przysmak z polędwiczki wieprzowej według naszego przepisu.
Składniki:
- 2 kg polędwicy wieprzowej
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 600 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 100 g szynki wędzonej
- plastry boczku
- 100 g rodzynek
Marynata
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżka tymianku
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki miodu
- 200 g sosu sojowego
- sól dla smaku
Dodatki
- ziemniaki
- 2 cebule
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Zalewa
- 250 ml wody
- 250 ml wina musującego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy marynatę. Do miski włóż ząbki czosnku, dodaj tymianek, posiekaną natkę pietruszki. Wlej sok pomarańczowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Na koniec wymieszaj czerwoną paprykę, zmielony czarny pieprz i miód. Mieszamy go w zwartą mieszankę za pomocą blendera. Dodaj sól do smaku i sos sojowy.
Schab kroimy w środku ciągłym cięciem wzdłużnym, ale nie kroimy go całkowicie.
Następnie powoli zwijamy i odcinamy brzeg tak, aby powstał cienki naleśnik mięsny. Zrobimy to samo po drugiej stronie.
Na mięso nakładamy jedną trzecią marynaty. Resztę odkładamy na bok, żeby wyłożyć nią górę mięsa.
Mięso zwijamy, kładziemy na tacy i rozprowadzamy dwie trzecie marynaty na wierzchu.
Roladę wkładamy do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Umyj pieczarki, oczyść cebulę i drobno pokrój. Następnie pokrój również grzyby.
Wlej olej na patelnię i pokrój czosnek na małe kawałki. Do oleju dodajemy czosnek i smażymy. Następnie dodaj posiekaną cebulę i marchewki. Sól dla smaku. Po chwili dodaj pieczarki.
Dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojoną w plasterki szynkę wędzoną i chwilę razem dusić.
Marynowaną polędwicę przenosimy na blat i rozwijamy. Na wierzch połóż plastry boczku i nałóż na niego przygotowane nadzienie.
Na koniec posyp rodzynkami i ponownie zwiń.
Całą roladę ze sznurkiem przewiązujemy tak, aby się nie rozpadła, a wypełnienie nie wyciekło.
Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę pokrój w paski, a ziemniaki pozostaw w całości lub pokrój w grubsze plastry. Posolić i posypać czarnym pieprzem. Umieść roladę na środku talerza.
Ziemniaki polać oliwą. Następnie wszystko polewamy winem i wodą. Na koniec posmaruj roladę pozostałą marynatą. Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut z grzaniem górnym i dolnym.
Ziemniaki i roladę przekładamy do miski do serwowania i na dno dodajemy resztę marynaty, która wylała się na dno pojemnika. Wymieszać z sokiem i cebulą. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą, którą robimy w szklance wody. Wlej do garnka i chwilę gotować sos do zgęstnienia. Na koniec wymieszaj sos z cebulą za pomocą miksera. Możemy podawać.
Comments are closed.