Wymieszaj pokrzywę z cytryną, a efekt Cię zaskoczy. Niesamowita kombinacja dla zdrowia.
Jeśli jesteś miłośnikiem medycyny naturalnej, na pewno wiedziałaś, że pokrzywa ma dobroczynny wpływ na zdrowie i urodę. Pokrzywę mieszamy z cytryną, parzymy razem i pijemy jak herbatę. Wynik Cię zaskoczy!
Wypróbuj te wskazówki i przekonaj się, jak to naturalne połączenie działa na własnej skórze. Pokrzywa może pomóc w problemach z wątrobą, płucami i żołądkiem. Działa również korzystnie na układ pokarmowy i nerki. Może również pomóc w problemach z łupieżem i wypadaniem włosów.
Wzmacnia je i nadaje blasku, dzięki czemu jej ekstrakty są wykorzystywane również w przemyśle kosmetycznym. Pokrzywa zwyczajna jest rośliną bogatą w żelazo i dlatego jest bardzo przydatna np. do oczyszczania krwi i naczyń krwionośnych, w anemii oraz ma pozytywny wpływ na komórki krwi.
Herbatę z pokrzywy można pić nawet przy przeziębieniu lub problemach z oddychaniem. Przydaje się dla osób z alergią lub egzemą oraz do detoksykacji organizmu.
Mieszanka pokrzywy i cytryny
Potrzebujemy:
- 1 gałązka świeżej pokrzywy
- 200 ml wrzącej wody
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Umyj gałązkę pokrzywy pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym, a następnie oderwij prześcieradła. Liście włożyć do czajnika, zalać 200 ml wrzącej wody, przykryć pokrywką.
Odstawić na 15 minut. Po tym czasie herbatę przelej do filiżanki. Dodaj sok z połowy cytryny.
Herbatę najlepiej pić na pusty żołądek i nadaje się również dla osób z wysokim ciśnieniem (nie niskim). Zawsze przygotuj świeże. Aby osiągnąć pozytywne efekty, spożywaj przez 7 dni. Zrób sobie przerwę na 1 miesiąc. Wtedy możesz powtórzyć to naturalne lekarstwo.
Pokrzywa to także doskonałe zioło na włosy.
Odwar z włosów
Do garnka wlej litr wody, dodaj kilka gałązek umytej pokrzywy i gotuj kilka minut. Pozostawić do ostygnięcia do znośnej temperatury i użyć do spłukania włosów po umyciu. Po spłukaniu gorącą wodą nie trzeba już spłukiwać włosów.
Ostrzeżenie: Pokrzywa nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią, ponieważ może rozrzedzić krew. Osoby uczulone lub nadwrażliwe na nią lub osoby z niskim ciśnieniem krwi również powinny je unikać.
Comments are closed.