Pyszne placuszki z kefirem, cebulą i kurczakiem, które z pewnością pokochacie.
Dziś przygotujemy pyszne placuszki z kefirem, cebulą i kurczakiem, które z pewnością pokochacie.
Ten przepis jest idealny na szybki i sycący posiłek, który zachwyci Wasze kubki smakowe. Bardzo się cieszę, że mogę dzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami. Gotowi na kulinarną przygodę? Zaczynajmy!
Składniki na ciasto
- 500 ml kefiru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 20 ml oleju roślinnego
- 750 g mąki (może być +/- w zależności od konsystencji ciasta)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Składniki na farsz
- 2 cebule
- Olej roślinny do smażenia
- Dowolne grzyby (świeże, mrożone lub z puszki)
- 200 g filetu z kurczaka (świeży, gotowany, mrożony lub z puszki)
- Sól i pieprz do smaku
- Śmietana lub śmietanka
Instrukcje
W dużej misce wymieszaj kefir, sól, cukier, jajko i olej roślinny. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie, dodaj więcej mąki. Pozostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Pokrój cebulę i podsmaż na dużym ogniu na oleju roślinnym, ciągle mieszając, aż stanie się złotobrązowa. Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż będą miękkie.
Dodaj pokrojony filet z kurczaka, smaż, aż mięso będzie całkowicie białe. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej śmietanę i chwilę duś. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś przez około 15 minut. Po 15 minutach zdejmij z ognia i przełóż farsz do miski, aby ostygł. Rozwałkuj ciasto i formuj małe placki. Nałóż na każdy placek łyżkę farszu i zlep brzegi. Smaż na średnim ogniu na oleju roślinnym, aż placuszki będą złociste z obu stron. Placuszki podawaj na ciepło. Smakują wyśmienicie z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Comments are closed.