Pyszne placuszki z jagodami w kilka chwil – nikt im się nie oprze. Delikatne i puszyste od lat królują na moim stole
Placuszki z jagodami, to pyszny przepis, który doskonale się sprawdzi jako propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Delikatne ciasto zrobione z kefiru doskonale komponuje się z nadzieniem jagodowym i nie tylko.
Do przygotowania dania będą potrzebne:
- Kefir – 400 ml
- Mąka pszenna – 400 g
- Cukier – półtorej łyżki (lub dwie)
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Soda – jedna łyżeczka
- Olej słonecznikowy – jedna łyżka
- Jagody – 400g (można użyć również innych owoców)
W pierwszej kolejności należy przygotować głęboką miskę i wsypać do niej wszystkie składniki (oprócz jagód), a następnie dokładnie wymieszać, aż do momentu uzyskania gęstej masy. Odpowiednio przygotowana masa powinna być gęściejsza niż masa przygotowywana do robienia naleśników, ale należy uważać, aby nie była zbyt gęsta.
Następnie należy posypać w jedną rękę odrobinę mąki, a w drugiej za pomocą łyżki stołowej nabrać przygotowanej wcześniej masy i wyłożyć na dłoń.
W trzymanym cieście należy umieścić trochę owoców, po czym złączyć krawędzie i umieścić placuszek na patelni rozgrzanej olejem słonecznikowym. Placuszek powinien być smażony na patelni przez 3 minuty, z każdej strony, aż do momentu zarumienienia.
Comments are closed.