Bujne (jak pączki) placuszki. Bez dodatku jaj. Można je jeść nawet na zimno – nie opadają po smażeniu.
Placuszki są jedną z najpopularniejszych propozycji na śniadanie. Jemy je ze smakiem, ponieważ są niskokaloryczne, a do tego bardzo pyszne.
Niektórzy z nas nie jedzą jajek, ale to nie oznacza, że muszą odmawiać sobie placuszków. Dziś podzielę się z wami pysznym przepisem, który zawsze wychodzi.
Placuszki bez jajek to pyszny pomysł zdrowy początek dnia. Są one bardzo miękkie, a po usmażeniu nie opadają. To dobra propozycja dla całej rodziny, dlatego też zapoznaj się z przepisem i spróbuj go przygotować.
Wymagane składniki:
- mąka pszenna – 200 g
- kefir – 250 ml
- cukier biały
- soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki
- sól – szczypta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Lekko podgrzej kefir, by ten był ciepły, a następnie wlej go do miski. Dodaj do niego trochę soli i sody oczyszczonej. Do kefiru dodaj tyle cukru, ile potrzebujesz, a następnie powoli dodawaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto.
Comments are closed.