Przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane, które znikają w kilka chwil – Przypomnij sobie smak dzieciństwa i przedszkola.
Dzisiaj zaprezentujemy Ci przepis na danie, które przeniesie Cię z powrotem w czasy Twojego dzieciństwa, kiedy wszystko było proste, a Ty nie miałeś żadnych trosk.
Gwarantujemy, że to łatwe danie na pewno Ci posmakuje. Szybko przeczytaj przepis i od razu zacznij przygotowywać te przepyszne placki ziemniaczane.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 500 g chudej wieprzowiny
- 1 cebula
- 50 g masła
- 100 ml oleju roślinnego
- 0,5 szklanki mąki
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Zmiel mięso wieprzowe i dopraw solą i pieprzem. Pokrój drobno cebulę i usmaż razem z mięsem mielonym na oleju roślinnym na średnim ogniu. Ziemniaki oczyść, ugotuj i wymieszaj z olejem, pieprzem oraz solą. Zmiel całość na puree, tak aby nie zostały żadne grudki. Do masy dodaj przesianą mąkę i całość dobrze wymieszaj.
Z tak przygotowanego ciasta oraz mięsa uformuj placki i smaż kolejno na oleju roślinnym. Jeżeli chcesz, to przed smażeniem możesz placki maczać w bułce tartej. Możesz też eksperymentować z nadzieniem i dodawać do niego różne zioła albo grzyby. Nie jest to obowiązkowe.
Comments are closed.