Udany przepis na naleśniki z cukinii. Potrzebujesz tylko trzech łyżek mąki.

Smażona, pieczona, duszona – każda cukinia jest pyszna! Dziś mam dla Ciebie oryginalny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa.

Pikantne naleśniki z cukinii będą genialną opcją na sycącą kolację lub szybki obiad. Nie wymagają już one nawet nadzienia, ponieważ same w sobie są dość sycące i mają wyraźny smak. Ja lubię serwować je np. z łagodnym sosem śmietanowym.

Składniki:

  • 250 g cukinii
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 50 g twardego sera
  • 250 ml mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • pietruszka do smaku
  • szczypiorek do smaku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Umyj młodą cukinię i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do miski. Trochę posól masę, aby puściła sok. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Wbij 2 jajka do osobnej miski, ubij. Dodaj do nich mleko i masło. Wszystko ponownie wymieszaj, aż masa będzie gładka.

Przenieś odciśniętą cukinię i starty ser do mieszanki mleczno-jajowej. Drobno posiekaj zioła i dodaj je do reszty składników, wymieszaj. Stopniowo mieszając dodawaj mąkę.

Rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Smaż na niej naleśniki po parę minut z każdej strony.

Jeśli masz ochotę możesz jeść je samodzielnie lub nadziać np. mięsem mielonym lub twarogiem z dodatkiem czosnku. Danie będzie pyszne i sycące. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!