Udany przepis na naleśniki z cukinii. Potrzebujesz tylko trzech łyżek mąki.
Smażona, pieczona, duszona – każda cukinia jest pyszna! Dziś mam dla Ciebie oryginalny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa.
Pikantne naleśniki z cukinii będą genialną opcją na sycącą kolację lub szybki obiad. Nie wymagają już one nawet nadzienia, ponieważ same w sobie są dość sycące i mają wyraźny smak. Ja lubię serwować je np. z łagodnym sosem śmietanowym.
Składniki:
- 250 g cukinii
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 50 g twardego sera
- 250 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- pietruszka do smaku
- szczypiorek do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Umyj młodą cukinię i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio do miski. Trochę posól masę, aby puściła sok. W międzyczasie zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Wbij 2 jajka do osobnej miski, ubij. Dodaj do nich mleko i masło. Wszystko ponownie wymieszaj, aż masa będzie gładka.
Przenieś odciśniętą cukinię i starty ser do mieszanki mleczno-jajowej. Drobno posiekaj zioła i dodaj je do reszty składników, wymieszaj. Stopniowo mieszając dodawaj mąkę.
Rozgrzej na patelni odrobinę oleju. Smaż na niej naleśniki po parę minut z każdej strony.
Comments are closed.