Najlepsze placki ziemniaczane jakie jadłam – moja babcia zawsze tak robiła. Super trik
Rewelacyjny przepis na doskonałe plecki ziemniaczane nie tylko jako danie obiadowe, ale również przekąski obiadowe.
Tym razem oddajemy w Wasze ręce, przepis na pyszne placki ziemniaczane. Przygotujesz jest w prosty i szybki sposób. Ich zaletą jest to, że udają się za każdym razem. Idealnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Doskonale smakują również podane z sosem pieczarkowym.
Szybki trik
Wielokrotnie podczas przygotowywania ciasto ciemnieje. Możesz tego uniknąć na dwa sposoby. Wystarczy że po wyrobieniu ciasta, przykryjesz je ściereczką, odstawisz w ciemne miejsce i dolejesz do niego śmietanę.
Albo bardziej rozgrzejesz patelnię (najlepsza jest teflonowa), a w trakcie smażenia dolejesz do nich olej rzepakowy albo winogronowy. Smaż je najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej strony. Po usmażeniu ich możesz trzymać część z nich w piekarniku, dzięki temu nie stracą swojej temperatury aż tak szybko.
Składniki
Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebujesz:
- ½ kg ziemniaków, najlepiej ekologicznych, ponieważ powstała z nich masa nie ciemnieje,
- ½ łyżki mąki pszennej,
- ¼ cebuli,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- Olej rzepakowy albo olej winogronowy do smażenia.
Sposób przygotowania
Przygotowanie placków ziemniaczanych, rozpocznij od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce. Starte ziemniaki odstaw na 5 minut. Następnie dodaj mąkę, startą cebulę oraz 1 łyżeczkę soli. Rozgrzej patelnię, wlej olej i smaż. Masę ziemniaczaną wymieszaj i nakładaj porcję masy w ilości jednej łyżeczki. Smaż na średnim ogniu około dwóch do trzech minut na złoty kolor.
Comments are closed.