Przepis na prawdziwe kulinarne odkrycie. Placek ziemniaczany z serem na patelni.
Przepis na prawdziwe kulinarne odkrycie! Placek ziemniaczany z serem na patelni.
Moje dziecko to prawdziwy niejadek, ciężko go zmusić do zjedzenia choćby najmniejszej obiadowej porcji. Bez sukcesów próbowałam różnych forteli i wskazówek. Odkrycie przepisu na placek ziemniaczany z serem na patelni zmieniło moje życie!
Został on naszym codziennym rodzinnym daniem, które moje dziecko wręcz pochłania z przyjemnością! Placki ziemniaczane z serem na patelni są nie tylko sycące i bardzo smaczne, ale wręcz uwielbiane przez całą rodzinę! Można je serwować z zupą, stosować jako przekąskę lub danie obiadowe.
Przekazuję Państwu mój ulubiony przepis!
Przepis
Składniki:
- 1 ziemniak,
- 90 g mąki pszennej,
- 10 g masła,
- 55 mi mleka,
- 150 g sera mozarella,
- 2 łyżki majonezu,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, należy wymieszać mleko, roztopione masło i mąkę oraz do smaku posolić.
Ciasto trzeba wyrabiać około 5 minut, a następnie przykryć je folią spożywczą i wstawić na jedną godzinę do lodówki.
W tym czasie należy ugotować ziemniaki tak, by były miękkie i zetrzeć je. Potem dodajemy majonez i mieszamy.
Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować, by miało formę cienkiego okrągłego arkusza.
Ścieramy ser na grubej tarce i układamy jego połowę na powierzchni ciasta. Następnie idzie warstwa ziemniaków, a potem reszta sera.
Łączymy brzegi ciasta i je sklejamy. Potem leciutko je rozwałkujemy wałkiem.
Kładziemy ciasto na wysmarowaną tłuszczem patelnię. Smażymy placek na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.
Można spróbować wzbogacić przepis dodaniem do ziemniaków suszonych pomidorów i włoskich ziół. Resztki placka z dodatkiem dowolnego sera z powodzeniem można wykorzystać jako nadzienie do tortilli. Gwarantujemy, że smak placka Was zachwyci!
Comments are closed.