Szybkie wykonanie, unikalny smak. Rewelacyjny deser lodowy – domowa maskarada.
Delikatny, puszysty deser to raj dla podniebienia. Wspaniałe połączenie: cudowna konsystencja i boski smak. Świetny deser!
Składniki:
- 1 szklanka mleka w proszku
- 4 żółtka
- 2 puszki skondensowanego słodzonego mleka
- 200 g 30% śmietany
- 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka esencji waniliowej
Składniki na polewę:
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g 30% śmietany
Przyrządzenie
Do garnka wlać skondensowane mleko, dodać mleko w proszku i wymieszać. Dodać mleko, śmietanę, żółtka i esencję waniliową. Wszystko razem wymieszać.
Gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy. Następnie posmarować olejem formę i przelać do niej masę. Wstawić do zamrażarki, aby zamarzła.
Przygotować polewę. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, a potem wymieszać ze śmietaną. Zamarznięty deser wyjąć z formy i udekorować polewą. Można też posypać startą czekoladą lub orzechami.
Comments are closed.