Najlepszy przepis na ciasto jaki znam. Obłędny smak – Ciasto Pijana Zakonnica.
Skład ciasta
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ocet winy (1 łyżka),
- mąka tortowa (3 łyżki),
- 7 łyżek cukru,
- 7 jajek.
Przygotowanie ciasta
Proces przygotowania cista rozpoczynamy od rozdzielenia żółtek od białek i stopniowego ubicia białek. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Ocet powinien być wlany na końcu. Wszystkie składniki powoli mieszamy.
Po wyrobieniu ciasta należy je wylać do brytfanny. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Wkładamy ciasto w brytfannie i pieczemy 45 min.
W piekarniku z termoobiegiem ciasto powinno być pieczone w temp. ok. 160 stopni. Gdy biszkopt się już upiecze, robimy drewnianą łyżką otwory na połowę wysokości upieczonego ciasta.
Comments are closed.