Wykonanie perfekcyjnego ciasta na pierogi nie jest wcale takie skomplikowane – Poznaj nasz 100-letni sprawdzony przepis.

Chcesz poznać przepis na doskonałe ciasto na pierogi? Świetnie trafiłeś! To wbrew pozorom nic trudnego. Wystarczy dobrze je wyrobić i zachować odpowiednie proporcje. Autorka Bloga ” przepisy tradycyjne” Lena, odświeżyła przepis z 1920 roku.

Wiele osób do swojego ciasta dodaje jajko. Z bloga „przepisy tradycyjne” możemy dowiedzieć się, ze poprzez dodanie jajka, ciasto zrobi się twardsze, a my tego nie chcemy. Żeby ciasto na pierogi było mięciutkie, należy skorzystać z przepisu bez jajek.

Koncepcja dodawania jaj do ciasta wywodzi się z Włoch. To właśnie tam do ravioli lub makaronu dodaje się jajko. Tajemnicą jakie skrywa idealne ciasto na pierogi jest przede wszystkim dobrze dobrana mąka (najlepiej, aby była typu 450, ewentualnie 480) oraz letnia woda z dodatkiem soli i kilkoma kroplami oleju.


Składniki do ciasta:

  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 500g mąki pszennej typu 450/ max. 480

Ilość pierogów jaka powinna wyjść z podanych proporcji to ok. 50 sztuk, ale wszystko zależne jest od wielkości naszych pierogów

Jak je przyrządzić?

Przygotuj naczynie z ciepłą wodą, solą i olejem. Następnie dodaj do niej przesianą mąkę. Mąkę warto starannie i dokładnie przesiać, aby uniknąć małych zanieczyszczeń, które powodują, ze mąka jest zbita. Po dodaniu mąki, możemy przechodzić do mieszania.

Na początku ciasto należy delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki, a potem można wyrabiać ciasto rękoma. Jeśli podczas ugniatania, zauważymy, ze nasze ciasto odchodzi już od brzegów naczynia, przekładamy je na stolnicę. Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu, kiedy w końcu będzie elastyczne i miękkie (około 15 minut).

Pod wypływem ciepła oraz nacisku ciasto nabiera perfekcyjnej konsystencji. Gdy ciasto będzie już idealne, podziel je na części. Podczas rozwałkowywania jednej z nich, pamiętaj aby resztę ciasta trzymać pod przykryciem, aby utrzymało ono odpowiednią wilgotność.

Smacznego! 

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!