10 minut i poznasz tajemniczy skład Twojego własnego chleba – Odkryj przepis już teraz.
Czy masz ochotę na chleb świeży i pachnący? Samodzielne wypieczenie chleba w 10 minut to nie problem. Oto szybki sposób na smaczne pieczywo, które dnia kolejnego również zachwyca.
Składniki, których potrzebujesz:
- Mąka (600-700 g, czyli około 5-6 szklanek)
- Drożdże suche (10 g, czyli 1 łyżeczka)
- Ciepłe mleko (400 ml)
- Jajko (1 sztuka)
- Sól (8 g, czyli 2 płaskie łyżeczki)
- Cukier (30 g, czyli 2 łyżki stołowe)
- Olej lub oliwa (4 łyżki)
Jak przygotować:
Do dużej miski wsyp mąkę, sól i cukier.
W oddzielnym naczyniu, rozpuść drożdże w ciepłym mleku.
Dodaj roztwór drożdżowy do miski z suchymi składnikami.
Wlej olej i mieszaj ciasto.
Na stolnicy posypanej mąką, wyłóż ciasto i kontynuuj wyrabianie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie podziel ciasto na dwie części.
Rozwałkuj jedną część na cienki placek, a drugą uformuj w kształcie walca. Na walec nałóż placek.
Zawiń placek wokół walca, pozostawiając jeden koniec niezawinięty. Nacięcia wykonaj na niezawiniętym fragmencie w formie pasków.
Owiń chleb paskami i przełóż na blachę.
Odstaw chleb do wyrośnięcia na 15-30 minut, przykrywając ściereczką.
Roztrzep jajko. Po wyrośnięciu chleba, posmaruj jego wierzch jajkiem. W piekarniku, piecz chleb przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Comments are closed.