Te pieczone ziemniaki znikają ze stołu w kilka chwil – z tego przepisu zawsze wychodzą przepyszne.

Ziemniaki są bardzo wdzięcznymi warzywami – możemy je jeść w różnych odsłonach.

Gotowane, smażone, pieczone, puree, frytki, kluski leniwe, same lub jako dodatek do dań i sałatek – zawsze dobrze smakują.

By jednak uniknąć nudy w kuchni, warto z ziemniaków przyrządzić coś nowego. Dobrym i smacznym pomysłem jest przygotowanie pieczonego ziemniaka inaczej – z czosnkiem w rękawie.

Pieczony ziemniak inaczej – składniki

Aby przygotować pieczonego ziemniaka z czosnkiem należy przygotować:

  • ziemniaki – 1 kg
  • oliwę z oliwek – 3 łyżki
  • czosnek – 2 – 3 ząbki
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • pieprz – według uznania
  • przyprawa do ziemniaków – według uznania
  • rękaw do pieczenia

Pieczony ziemniak inaczej – przygotowanie

Przygotowanie pieczonych ziemniaków z czosnkiem jest proste i nie pozostawia wiele do sprzątania. Warzywa myjemy i obieramy. Gdy są młode, możemy je pozostawić w skórkach. Większe sztuki kroimy na ćwiartki.

Tak przygotowane ziemniaki należy ponakłuwać patyczkiem do szaszłyków lub innym szpiczastym narzędziem.

Pietruszkę myjemy i siekamy, zaś czosnek przegniatamy przez praskę. Wrzucamy je do wysokiego naczynia. Dodajemy oliwę, musztardę, przyprawę do ziemniaków, sól oraz pieprz. Wszystko dobrze mieszamy.

Do mieszaniny z przyprawami wsypujemy uprzednio przygotowane ziemniaki i ponownie mieszamy.

Przystępujemy do pieczenia. W rękawie układamy przyprawione ziemniaki, a następnie zabezpieczamy go i delikatnie nakluwamy na górze w kilku miejscach.

Tak przygotowaną potrawę przenosimy na blaszkę do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 lub 200 stopni i pieczemy przez 40 do 60 minut.

Rada: jeśli chcemy, by ziemniaczki zyskały złotawą skorupkę, na 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy w piekarniku tryb grilla oraz rozcinamy całkowicie rękaw od góry.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!