Pieczone grzybki z warzywami to danie miesiąca.- smaczniejsze niż leczo.
Pomysł zaczerpnęłam od mojej mamy, która opanowała go do perfekcji. Prosty sposób na pieczarki zapiekane w piekarniku z warzywami to genialne połączenie, które sprawdza się na każdym grillu, a także chętnie przyrządzam je jako dodatek do obiadu.
Pełne wartości odżywczych i lekkie danie, które z pewnością przypadnie go gustu amatorom warzywnych zapiekanek.
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia
- 3 niewielkie bakłażany
- 3 czerwone papryki
- 2 spore pomidory
- 300 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 9 łyżek stołowych oleju roślinnego
- 60 ml sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE:
Zacznij od przygotowania marynaty sojowej. W tym celu do naczynia wlej sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Kluczem do atrakcyjnego smaku i wyglądu dania są warzywa pokrojone w odpowiedni sposób. Powinny one być mniej więc podobnych rozmiarów. Bakłażany i cukinię pokrój w spore kawałki, pozostawiając skórę i cały miąższ. Papryki potnij na podłużne paski, a pieczarki przekrój jedynie na pół. Pomidory pokrój w grubsze plastry.
Przygotuj dwa worki foliowe lub jeden woreczek strunowy takiej wielkości, aby pomieściły wszystkie warzywa. Dwa cieńsze woreczki włóż jeden do drugiego, aby były mocniejsze. Do worka wkładamy wszystkie warzywa i wlewamy marynatę sojową. Zawiąż worek.
Zawartość foliowego opakowania dokładnie wymieszaj. Warzywa powinny pokryć się równomiernie marynatą. Odstaw warzywa w worku na około 40 min, aby przeszły smakiem. Od czasu do czasu przewróć worek na drugą stronę dla równomiernego rozprowadzenia marynaty.
Comments are closed.