W końcu uzyskałam tę rudą, chrupiącą skórkę: Pieczona golonka w specjalnej marynacie.
Polecam przepis na ta soczystą golonkę, mój mąż jest jej chyba największym fanem. Gdy ją piekę aromat rozchodzi się po całym domu, aż ślinka cieknie gościom 😉
Składniki
- Golonka wieprzowa
- 7 ząbków czosnku
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie
Umyj i osusz golonkę, zrób w niej małe nacięcia i włóż do nich po ćwiartce ząbka czosnku. Posól i popieprz. Osobno wymiesza sos sojowy, miód, musztardę i zioła prowansalskie. Wymieszaj składniki sosu, natrzyj nim golonkę i marynować w lodówce przez 12 godzin.
Comments are closed.