Cukinia z piekarnika – Przygotowana w ten sposób jest wyśmienita – przepis wart zapisania.
Cukinia z piekarnika? Przygotowana w ten sposób jest wyśmienita!
Kiedy jest sezon na cukinie trudno przejść obok tego warzywa obojętnie. Jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też można przygotować ją na wiele sposobów, tak więc pole do kulinarnych popisów jest ogromne.
A ten dzisiejszy przepis robi wrażenie, cukinia jest chrupiąca. Będziesz chętnie do tego wracać!
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- 1/2 szkl mąki pszennej
- sól i pieprz – szczypta
- olej roślinny
- 1/2 szkl kwaśnej śmietany
- 2 lub 3 ząbki czosnku (jak kto lubi)
- ulubione warzywa
Przygotowanie:
Cukinie należy umyć, po czym obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Panierka:
Należy wymieszać mąkę, sól i pieprz w mocnej plastikowej torbie. Następnie cukinie również włożyć do woreczka, zamknąć go w taki sposób by w środku było dużo powietrza. Po szczelnym zamknięciu zawartością potrząsać, tak by wszystkie kawałki warzyw były dobrze pokryte przyprawami.
Rozgrzać piekarnik. Cukinie wyjąć z worka i położyć na blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego (można nie używać oleju). Cukinie należy piec około 15- 20minut, w połowie pieczenia powinno się ją przewrócić na drugą stronę.
Sos:
do śmietany dodać posiekany drobno czosnek, i drobno posiekane zioła. Pomieszać i gotowe! Zamiast śmietany można użyć majonezu, lub jogurtu naturalnego.
Comments are closed.