Zaskoczę Cie tym przepisem. Cygańska pieczeń zawsze wychodzi przepyszna.

Pieczeń cygańska idealnie sprawdzi się na obiad dla Twojej rodziny lub nawet na spotkanie z przyjaciółmi.

Zachwyć ich niepowtarzalnym smakiem tego oryginalnego dania. Na pewno będą pod wrażeniem.

Składniki:

  • 6 kawałków wieprzowiny
  • 10 kawałków boczku
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 4 cebule
  • 700 ml bulionu wieprzowego
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 paczka mrożonych warzyw
  • 2liście laurowe
  • musztarda
  • olej

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki kiszone w plasterki. Mięso smarujemy musztardą, kładziemy na nie dwa plastry boczku oraz ogórki i cebulę.

Robimy tak aż zabraknie nam mięsa. Wtedy mięso związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno posiekaną cebulę.

Dodajemy mrożone warzywa i dusimy wszystko na małym ogniu aż będą wystarczająco miękkie. Wtedy wlewamy bulion wieprzowy i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i gotujemy kilka minut.

Dolewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po upływie tego czasu mięso wkładamy do naczynia do pieczenia, zalewamy sosem z warzywami i wstawiamy do piekarnika.

Nasze danie pieczemy przez 2-2,5 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Pieczeń można podawać między innymi z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!