Od dziś tylko tak przygotowuję. Sposób na pyszne, smażone pieczarki – o takim sposobie pewnie nie słyszałaś.
Sposób na pyszne, smażone pieczarki? Zapraszamy do lektury!
Pieczarki i inne gatunki jadalnych grzybów są dobrym źródłem białka, a dodatkowo stanowią świetne urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dodatek grzybów sprawia, że dania stają się bardziej aromatyczne i intensywne w smaku.
Jeśli więc masz ochotę spróbować czegoś nowego, potrawy z dodatkiem grzybów z pewnością przypadną ci do gustu!
Jeżeli pościsz i nie jesz mięsa, to grzyby będą świetnym ekwiwalentem. Dla wyjątkowego smaku i aromatu, grzyby można gotować po hiszpańsku – z dodatkiem białego wina i czosnku.
Sposób na najlepsze pieczarki
Popularne w Hiszpanii, pieczarki z białym winem zrobią furorę również na twoim stole! Kilka prostych kroków wystarczy, żeby wyczarować przepyszną potrawę.
Składniki:
- pieczarki – 400 g
- wytrawne białe wino – 0,5 szklanki
- czosnek – 0,5 główki
- suszona papryka chili – 0,5 lub 1
- świeża pietruszka – pęczek
- sól
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie drobno siekamy czosnek i papryczkę chili. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, tak, żeby dno było przykryte w całości.
Na oliwę wrzucamy papryczkę i czosnek – smażymy przez minutę.
Teraz dodajemy pieczarki i solimy do smaku. Kiedy grzyby delikatnie zmiękną, wlewamy wino i całość dusimy przez mniej więcej pięć minut, żeby odparować alkohol.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze przez pięć minut.
Gotowe! Pyszne i aromatyczne pieczarki w winie mogą pojawić się na twoim stole. Smacznego!
Czosnek i ostra papryka nadają pieczarkom intensywniejszego smaku.
Comments are closed.