Od dziś tylko tak przygotowuję. Sposób na pyszne, smażone pieczarki – o takim sposobie pewnie nie słyszałaś.

Sposób na pyszne, smażone pieczarki? Zapraszamy do lektury!

Pieczarki i inne gatunki jadalnych grzybów są dobrym źródłem białka, a dodatkowo stanowią świetne urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dodatek grzybów sprawia, że dania stają się bardziej aromatyczne i intensywne w smaku.

Jeśli więc masz ochotę spróbować czegoś nowego, potrawy z dodatkiem grzybów z pewnością przypadną ci do gustu!

Jeżeli pościsz i nie jesz mięsa, to grzyby będą świetnym ekwiwalentem. Dla wyjątkowego smaku i aromatu, grzyby można gotować po hiszpańsku – z dodatkiem białego wina i czosnku.

Sposób na najlepsze pieczarki

Popularne w Hiszpanii, pieczarki z białym winem zrobią furorę również na twoim stole! Kilka prostych kroków wystarczy, żeby wyczarować przepyszną potrawę.

Składniki:

  • pieczarki – 400 g
  • wytrawne białe wino – 0,5 szklanki
  • czosnek – 0,5 główki
  • suszona papryka chili – 0,5 lub 1
  • świeża pietruszka – pęczek
  • sól
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy w plasterki. Następnie drobno siekamy czosnek i papryczkę chili. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, tak, żeby dno było przykryte w całości.

Na oliwę wrzucamy papryczkę i czosnek – smażymy przez minutę.

Teraz dodajemy pieczarki i solimy do smaku. Kiedy grzyby delikatnie zmiękną, wlewamy wino i całość dusimy przez mniej więcej pięć minut, żeby odparować alkohol.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze przez pięć minut.

Gotowe! Pyszne i aromatyczne pieczarki w winie mogą pojawić się na twoim stole. Smacznego!

Czosnek i ostra papryka nadają pieczarkom intensywniejszego smaku.

W przypadku malutkich pieczarek można je smażyć bez krojenia. Dzięki temu danie wygląda bardziej apetycznie, a grzyby nie tracą smaku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!