Bez użycia drożdzy: Szybkie pączki na kefirze: Wychodzą chrupiące, miękkie i puszyste.
Jako śniadanie, czy też deser doskonale sprawdzą się w tej roli miękkie, puszyste, a zarazem chrupiące pączki z nadzieniem malinowym!
Używając w sezonie świeżych owoców, zaś zimą mrożonych stworzyć można idealne połączenie, które każdemu zasmakuje. Oleju ile będziemy potrzebować, do usmażenia pączków zależne jest od wielkości porcji, a także objętości naczynia, w jakim chcemy je przygotować za jednym razem.
Pączki wyjmij od razu z garnka, kiedy tylko uzyskają one piękny, jednolity odcień złocistości.
SKŁADNIKI NA PĄCZKI
- 10 gram cukru waniliowego,
- 1 szczypta soli,
- 100 gram malin,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- 500 ml kefiru,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki słonecznikowego oleju,
- 500- 600 gram mąki pszennej.
PRZYGOTOWANIE
W głębokiej misce wymieszaj ze sobą cukier zwykły i waniliowy, sól oraz jajka. Wlej słonecznikowy olej oraz kefir. Wszystko razem wymieszaj.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej i zagniataj ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto, rozwałkuj w roladę i pokrój na kawałki. Każdy kawałek spłaszcz za pomocą dłoni.
Na środku każdego kawałka, umieść maliny, a następnie złącz krawędzie i ciasto zawiń w kulkę.
Weź rondelek i podgrzej w nim odpowiednią ilość oleju słonecznikowego. Zanurz paczki we wrzącym oleju aż do czasu uzyskania przez nie zarumienienia.
Comments are closed.