Bez użycia drożdzy: Szybkie pączki na kefirze: Wychodzą chrupiące, miękkie i puszyste.

Jako śniadanie, czy też deser doskonale sprawdzą się w tej roli miękkie, puszyste, a zarazem chrupiące pączki z nadzieniem malinowym!

Używając w sezonie świeżych owoców, zaś zimą mrożonych stworzyć można idealne połączenie, które każdemu zasmakuje. Oleju ile będziemy potrzebować, do usmażenia pączków zależne jest od wielkości porcji, a także objętości naczynia, w jakim chcemy je przygotować za jednym razem.

Pączki wyjmij od razu z garnka, kiedy tylko uzyskają one piękny, jednolity odcień złocistości.

SKŁADNIKI NA PĄCZKI

  • 10 gram cukru waniliowego,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 gram malin,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 500 ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki słonecznikowego oleju,
  • 500- 600 gram mąki pszennej.

PRZYGOTOWANIE

W głębokiej misce wymieszaj ze sobą cukier zwykły i waniliowy, sól oraz jajka. Wlej słonecznikowy olej oraz kefir. Wszystko razem wymieszaj.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej i zagniataj ciasto, tak aby nie kleiło się do rąk. Gotowe ciasto, rozwałkuj w roladę i pokrój na kawałki. Każdy kawałek spłaszcz za pomocą dłoni.

Na środku każdego kawałka, umieść maliny, a następnie złącz krawędzie i ciasto zawiń w kulkę.

Weź rondelek i podgrzej w nim odpowiednią ilość oleju słonecznikowego. Zanurz paczki we wrzącym oleju aż do czasu uzyskania przez nie zarumienienia.

Przed podaniem, posyp każdego pączka cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!