Znika ze stołu w kilka chwil: Przepyszny tort orzechowy z kremem – Pyszny i oryginalny deser.
Dno tortownicy (o średnicy około 25cm) wyłóż pergaminem. Gotowe ciasto delikatnie przełóż do przygotowanej formy i umieść je w piekarniku na 180 stopni, czas: około 30.
Ciasto można sprawdzać metodą „suchego patyczka”. Upieczone ciasto ostudź, a następnie delikatnie przekrój dwa razy, tak aby uzyskać trzy blaty. Następnie przygotowujemy krem. W pierwszym kroku należy połączyć jajka, z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia wszystkich składników. Gotowy krem schładzamy w lodówce.
Po schłodzeniu wyjmujemy krem z lodówki i dodajemy do niego miękkie masło. Masło należy dodawać po jednej łyżeczce, stale mieszając.
Następnie zabieramy się za przygotowanie chrupiących i jędrnych orzechów włoskich. W garnku, na małym ogniu, roztapiamy cukier, a następnie wsypujemy orzechy, porządnie mieszamy i studzimy naszą mieszankę. Ostudzone orzechy należy rozdrobnić w blenderze.
Połowę orzechów przekładamy do kremu i delikatnie mieszamy, druga połowa posłuży nam na koniec do ozdobienia naszego tortu. Zabieramy się za przygotowanie syropu: wszystkie składniki łączymy w garnku, na małym ogniu, a następnie schładzamy powstały syrop.
Składamy nasz tort. Dolny blat nasączamy przygotowanym syropem i wykładamy równomiernie 1/4 kremu. Tak samo postępujemy z następnymi dwoma blatami.
Comments are closed.