Gotuj przez 2 minuty a uzyskasz drogocenną miksturę. Każdej wiosny moja babcia zbierała zielone liście orzechów.

Sto gramów zmiażdżonych świeżych zielonych owoców lub liści orzecha włoskiego i 5 gramów drobno posiekanych migdałów zalej pół litrem alkoholu. Pozostawić do zaparzenia w temperaturze pokojowej przez 2-3 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsać.

Wypijamy jedną filiżankę dziennie na czczo, najlepiej rano, aby poprawić trawienie, gdy jelita są zatkane.

Do kąpieli

Namoczyć pokrojone liście orzecha włoskiego, umieścić w pojemniku, zalać wrzątkiem, przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na 15 minut w temperaturze pokojowej. Gotową papkę przecedzić przez drobne sito lub gazę. Stosować jako dodatek do kąpieli. Pomaga w stanach zapalnych.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!