Gotuj przez 2 minuty a uzyskasz drogocenną miksturę. Każdej wiosny moja babcia zbierała zielone liście orzechów.
- Jest doskonałym lekarstwem na żołądek, poprawia trawienie, oczyszcza śluz w żołądku i jelitach, oczyszcza je z pasożytów i ogólnie wzmacnia organizm.
- Przypisuje mu się również zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi.
- Wspomaga pracę wątroby.
- Doskonały w profilaktyce i leczeniu zapalenia dziąseł (do płukania należy używać herbaty).
- Stymuluje reakcje obronne organizmu przed działaniem bakterii i wirusów.
- Pozytywnie wpływa na pracę stawów, żył i więzadeł.
- Wspomaga pracę trzustki, działa przeciw wzdęciom.
- Nadaje się do rekonwalescencji po operacjach lub naświetlaniach.
- Obniżają ciśnienie krwi.
- Oczyszcza krew, dzięki czemu leczy wypryski skóry, trądzik, strupy na głowie i paznokcie.
- Ma działanie bakteriobójcze i dlatego jest również stosowany w leczeniu złogów ropnych w jamie ustnej.
- Zatrzymuje również biegunkę i wspomaga wzrost włosów.
- Wzmacnia działanie układu odpornościowego .
Przepis na herbatę z liści orzecha włoskiego:
Potrzebujesz: 0,5 kg suszonych i zmielonych liści orzecha włoskiego, 2,5 szklanki wody. Włóż liście orzecha włoskiego, podlej wodę do mniejszego garnka i gotuj tę mieszankę przez 4-5 minut. Następnie pozwól mu naturalnie ostygnąć. Pij tę herbatę 1-2 razy dziennie podczas ostrych problemów.
Comments are closed.