Puszysty i mięciutki omlet – z tego przepisu wychodzi idealnie i przepysznie. Delikatny jak chmurka
Składniki
- jajka (2 sztuki)
- mleko (2-3 łyżki)
- mąka (1-2 łyżki)
- szynka (50-70 g)
- tarty ser (75-100g)
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny (15 g)
Przygotowanie
Mleko wlej do rondelka i podgrzej na niewielkim ogniu. Dodaj jajka oraz sól i wymieszaj. Następnie dodaj powoli mąkę i ponownie wymieszaj składniki. Odstaw masę na kilka minut. Pokrój szynkę w paski lub kostkę i zetrzyj ser na tarce. Rozgrzej olej na patelni i wlej przygotowaną masę z jajek i mleka.
Smaż najpierw z jednej strony i obróć na drugą. Połóż na omlecie szynkę oraz ser. Placek złóż następnie na pół i smaż jeszcze z obydwu stron, aż uzyska złoty kolor.
Omlet z ziemniakami
Składniki
- jajka (4 sztuki)
- ziemniaki (4 sztuki)
- oliwa z oliwek
- cebula (1 sztuka)
- sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Następnie umyj je i osusz na papierowym ręczniku. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i wrzuć na nią ziemniaki i cebulę. Oliwy powinno być tyle, aby zakryła warzywa.
Comments are closed.