Puszysty i mięciutki omlet – z tego przepisu wychodzi idealnie i przepysznie. Delikatny jak chmurka

Składniki

  • jajka (2 sztuki)
  • mleko (2-3 łyżki)
  • mąka (1-2 łyżki)
  • szynka (50-70 g)
  • tarty ser (75-100g)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny (15 g)

Przygotowanie

Mleko wlej do rondelka i podgrzej na niewielkim ogniu. Dodaj jajka oraz sól i wymieszaj. Następnie dodaj powoli mąkę i ponownie wymieszaj składniki. Odstaw masę na kilka minut. Pokrój szynkę w paski lub kostkę i zetrzyj ser na tarce. Rozgrzej olej na patelni i wlej przygotowaną masę z jajek i mleka.

Smaż najpierw z jednej strony i obróć na drugą. Połóż na omlecie szynkę oraz ser. Placek złóż następnie na pół i smaż jeszcze z obydwu stron, aż uzyska złoty kolor.

Omlet z ziemniakami

Składniki

  • jajka (4 sztuki)
  • ziemniaki (4 sztuki)
  • oliwa z oliwek
  • cebula (1 sztuka)
  • sól do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Następnie umyj je i osusz na papierowym ręczniku. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i wrzuć na nią ziemniaki i cebulę. Oliwy powinno być tyle, aby zakryła warzywa.

Smaż dopóki ziemniaki nie zmiękną. Wbij jajka do miski, wymieszaj je na jednolitą masę i wlej na patelnię z ziemniakami i cebulą. Smaż do czasu, aż jajka się zetną z obydwu stron.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!