Puszysty i mięciutki omlet – z tego przepisu wychodzi idealnie i przepysznie. Delikatny jak chmurka

Omlet to potrawa pochodząca z Francji, ale posiłki ze zmiksowanych i smażonych jajek powstawały już dużo wcześniej. To proste danie można dzisiaj robić na setki sposobów z licznymi dodatkami. Omlet można zjeść zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację.

W klasycznym przepisie omlet smaży się na patelni z grubym dnem i dużą ilością masła. Masę jajeczną miesza się tylko widelcem. Dzisiaj podajemy wam przepis na puszysty i lekki omlet, który można przygotować samemu u siebie w kuchni oraz na dwa inne omlety z dodatkami.

Jak zrobić idealny omlet?

Składniki

  • jajka (4 sztuki)
  • mleko (150 ml)
  • masło (20 g)
  • olej roślinny (1 łyżka)
  • sól (pół łyżeczki)

Przygotowanie

Jajka wbijamy do miski i mieszamy delikatnie. Nie ubijamy ich i nie miksujemy mikserem. Powoli dodajemy mleko oraz sól i ponownie mieszamy. Przygotowaną masę należy wlać do naczynia żaroodpornego, które wcześniej natłuszczamy olejem. Pieczemy nasz omlet w 250 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polewamy omlet rozpuszczonym masłem.

Omlet z szynką i serem

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!