Puszysty i mięciutki omlet – z tego przepisu wychodzi idealnie i przepysznie. Delikatny jak chmurka
Omlet to potrawa pochodząca z Francji, ale posiłki ze zmiksowanych i smażonych jajek powstawały już dużo wcześniej. To proste danie można dzisiaj robić na setki sposobów z licznymi dodatkami. Omlet można zjeść zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację.
W klasycznym przepisie omlet smaży się na patelni z grubym dnem i dużą ilością masła. Masę jajeczną miesza się tylko widelcem. Dzisiaj podajemy wam przepis na puszysty i lekki omlet, który można przygotować samemu u siebie w kuchni oraz na dwa inne omlety z dodatkami.
Jak zrobić idealny omlet?
Składniki
- jajka (4 sztuki)
- mleko (150 ml)
- masło (20 g)
- olej roślinny (1 łyżka)
- sól (pół łyżeczki)
Przygotowanie
Jajka wbijamy do miski i mieszamy delikatnie. Nie ubijamy ich i nie miksujemy mikserem. Powoli dodajemy mleko oraz sól i ponownie mieszamy. Przygotowaną masę należy wlać do naczynia żaroodpornego, które wcześniej natłuszczamy olejem. Pieczemy nasz omlet w 250 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika polewamy omlet rozpuszczonym masłem.
Comments are closed.