Pyszny i kremowy sernik na zimno, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Jest to prosty przepis, który nie wymaga pieczenia.

Dzisiaj przygotujemy pyszny i kremowy sernik na zimno, który z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Jest to prosty przepis, który nie wymaga pieczenia, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Zapraszam do wspólnego gotowania!

Składniki:

  • 150 g herbatników
  • 40 g roztopionego masła
  • 15 g żelatyny
  • 80 g wody
  • 300 g śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 400 g ricotty lub twarożku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 6 g żelatyny
  • 30 g soku (dowolnego, np. z cytrusów)
  • 170 g soku (dowolnego, np. z cytrusów)

Przygotowanie:

Zmiel herbatniki na drobno. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód formy o średnicy 20 cm pergaminem i równomiernie rozłóż na nim masę herbatnikową. Wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz 15 g żelatyny w 80 g wody i pozostaw do spęcznienia. Ubij śmietanę kremówkę (300 g) za pomocą miksera, aż stanie się sztywna. Dodaj cukier puder (100 g) i ricottę (400 g) lub twarożek, a także ekstrakt waniliowy, jeśli używasz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej namoczoną żelatynę, aż się rozpuści. Dodaj do mieszanki serowej i dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Wylej masę serową na przygotowany spód herbatnikowy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na około 40 minut, aby stężała. Namocz 6 g żelatyny w 30 g soku i pozostaw do spęcznienia. Rozgrzej żelatynę, aż się rozpuści, a następnie dodaj do reszty soku (170 g) i dokładnie wymieszaj. Wylej przygotowany sok z żelatyną na wierzch sernika. Wstaw ponownie do lodówki na około 40 minut, aż całkowicie stężeje.

Deser jest gotowy! Ciesz się pysznym sernikiem na zimno, idealnym na każdą okazję. Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie Ci do gustu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!