Nie każdy wie, jak dużo rzeczy, które mamy w lodówce sprawdzi się jako nawóz: Czosnek, sól, musztarda, cukier i kefir.
Sól, cukier, czosnek, musztarda i kefir znajdują swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, idealnie sprawdzą się też w ogrodzie.
Wiele osób uprawiających ogród nie zdaje sobie sprawy, że środki chemiczne można spokojnie zastąpić domowymi, naturalnymi środkami. Do tego zadania idealnie nadaje się czosnek, sól, cukier czy kefir. Poniżej dowiesz się w jaki sposób stworzyć naturalny nawóz ze składników używanych w kuchni.
Jeśli dojrzysz na swoich roślinach i owocach pierwsze oznaki pleśni koniecznie zastosuj ten środek!
1 litr wody zmieszaj z 100 g soli i spryskaj rośliny.Po spryskaniu liście zaczną żółknąć i będą opadać, dzięki temu wzrost liści zostaje zahamowany tak, by roślina wszystkie siły wzrostowe skierowała na dojrzewanie owoców. Cienka warstwa soli, która pozostaje po spryskaniu rośliny tym roztworem chroni pomidory przed dalszym rozwojem pleśni.
Kolejny skutecznym sposób jest wykorzystanie soli Epsom. Większość roślin można z powodzeniem spryskać tym roztworem. By go przygotować potrzebujesz dwóch łyżeczek soli Epsom, które należy wymieszać z 4 litrami wody. Wystarczy tym roztworem podlać rośliny raz w miesiącu, jeśli chcesz korzystać z niego częściej zmniejsz proporcję o połowę i podlewaj swoje rośliny co dwa tygodnie.
Jeśli chcesz by Twoje róże były piękne zastosuj naturalny nawóz na ich liście. Wystarczy 1 łyżeczka soli stołowej wymieszana z 4 litrami wody. Tym preparatem pryskaj róże wiosną przed pojawienie się pierwszych liści i ponownie zastosuj go po kwitnieniu.
By zapobiec grzybom użyj roztworem z czosnku. Wymieszasz 50 g posiekanego czosnku z wiadrem wody. Możesz też przygotować mieszankę z litra kefiru (sfermentowanego) i połączy go z wiadrem wody, a następnie spryskaj nim rośliny.
Comments are closed.